اولازهمه باید بدانیم هدف ما از یادگیری زبان (انگلیسی) چیست؟ قصد مهاجرت داریم؟ میخواهیم ارتقا شغلی بگیریم؟ با شرکتهای خارجی کار کنیم ؟ و …
بعد که هدفمان را مشخص کردیم میتوانیم تصمیم بگیریم روی کدام مهارتها باید بیشتر وقت بگذاریم یا روی کدام مهارتها نیازی نیست وقت بگذاریم. مثلاً کسی که هدفش نوشتن مقاله است نیازی ندارد روی speaking وقت بگذارد و بیشتر باید روی مهارتهای reading و بهخصوص writing وقت بگذارد.
هدف من ارتقا همه مهارتهاست و این شیوه را در طی زمان و با یادگیری از افراد مختلف و برنامهریزی کردن برای روزهای شلوغ خودم چیدهام.
من برای هر مهارت اقداماتی انجام میدهم که آنها را در چند گام بررسی میکنیم.
1) Speaking:
1- imitation:
هرروز یک پومودورو (لینک) یا 25 دقیقه با یک ویدیو یا فیلم (معمولاً یوتیوب و تد تاک) ایمیتیشن انجام میدهم.
چگونه Imitation کنیم ؟
یک فایل ویدیویی (غیر آموزشی) را انتخاب میکنم.
در مرحله اول بعد از هر جمله ویدیو را متوقف میکنم و چیزی را که شنیدهام تکرار میکنم و بعد با زیرنویس چک میکنم و سپس لغاتی را که معنی آنها را نمیدانم در دیکشنری چک میکنم و در جدول لغات مینویسم.
در مرحله بعدی دوباره ویدیو را پخش میکنم و این بار هر 10 تا 15 ثانیه متوقف میکنم و سعی میکنم دقیقاً با لحن گوینده جملات را تکرار کنم. (اگر ویدیو ساده باشد این مرحله را انجام نمیدهم)
معمولاً اجرای این مراحل برای یک ویدیو 10-15 دقیقهای یک هفته طول میکشد.
اولین بار در پیج اینستاگرام @leila.englishfluency با این متد آشنا شدم و بعد که بیشتر در مورد آن جستجو کردم متوجه شدم که بهعنوان راهکار مؤثری برای fluent شدن و کلاً ارتقا سطح زبان شناختهشده است.
2- Talk about a subject
هرروز یک موضوع را انتخاب میکنم و راجع به آن موضوع چند دقیقه صحبت میکنم.
معمولاً در هنگام صحبت کردن پیش میآید که نمیدانیم کلمه مدنظرمان را چگونه باید بیان کنیم یا گاه معنی کلمهای به خاطرمان نمیآید در این صورت معمولاً کلمات و ساختار جملات را جستجو میکنم و یادداشت میکنم.
روز بعد دوباره راجع به همان موضوع صحبت میکنم اما این بار با توجه به اینکه کلمات جدیدی آموختهام سعی میکنم آگاهانه از لغات، اصطلاحات و جملاتی که یاد گرفتهام استفاده کنم.
معمولاً در هفته برای 2 تا 3 موضوع این مراحل را اجرا میکنم.
2) Listening
هر روز در مسیر محل کار هنگام انجام کارهای خانه بهصورت فعالانه پادکست گوش میدهم. سعی میکنم فایل را با تمرکز گوش کنم و گاه جملاتی که میشنوم را تکرار میکنم.
گاهی بعضی از فایلها را دو بار گوش میدهم و دفعه دوم بیشتر و بهتر متوجه میشوم.
3) Writing
هر روز حدود 12 دقیقه از روی یک متن مینویسم. به این صورت که یک متن انتخاب میکنم و هر پاراگراف ( معمولاً بین 2-3 خط) را یکبار میخوانم و با خودم مرور میکنم بعد همان را بدون اینکه به متن اصلی نگاه کنم مینویسم و درنهایت با متن اصلی چک میکنم.
4) Reading
هر روز حداقل حدود 12 دقیقه یک متن راجع به موضوع speaking و گاه موضوعات دیگر میخوانم.
بعد از مرحله دوم speaking ، راجع به موضوعی که انتخاب کردم یک متن میخوانم یا گاهی یک ویدیو میبینم و لغات و اصطلاحاتش را یادداشت میکنم و روز بعدی آگاهانه از این لغات موقع speaking استفاده میکنم.
مجموع اینها 1 ساعت از من وقت میگیرد . چون listening و Talk about a subject را در مسیر محل کار انجام میدهم و مرور لغات را هم در زمانهای خاکستری انجام میدهم.
علاوه بر همه اینها مجموعاً سعی میکنم هر چیزی که میخوانم یا میشنوم در حد امکان به زبان انگلیسی باشد تا بیشتر با زبان درگیر شوم.
چند نکته
وقتی تصمیم گرفتم سطح زبان انگلیسیام را ارتقا دهم دارم سعی میکنم از تمام زمانهای موجود برای یادگیری استفاده کنم و راهکارهای زیر را اخیراً به برنامهام اضافه کردهام:
بیشتر این راهکارها را از محمدرضا شعبانعلی و پست “تجربهی من در آموزش و یادگیری زبان انگلیسی” آموخته ام.
1- گوش دادن مدام (تقریباً در همه زمانهای خاکستری )به پادکست انگلیسی (حتی اگر معنی خیلی از کلمات را متوجه نشوم)
2- نوشتن کارهای روزمره و کلاً هر چیزی به انگلیسی
3- تماشای ویدیوهای انگلیسیزبانها در یوتیوب و تماشای فیلم در اوقات فراغت (ترجیحاً بدون زیرنویس)
4- ثبت وقایع روز به زبان انگلیسی در یک وبلاگ
5- از هر فرصتی برای تمرین صحبت کردن با خودم و دیگران استفاده میکنم
6- جملات و متون و پاراگرافهایی در مورد موضوعات مختلف با استفاده از مایند مپ حفظ میکنم.